Udgravning af gislingebåden
udgravningen
Udgravningen afslørede en utrolig velbevaret klinkbygget båd fra omkring år 1130. Med sine over syv meter i længden og halvanden meter i bredden har Gislingebåden været et vigtigt transportmiddel på fjordene. Den havde plads til både årer og et råsejl. Slidspor i træet viste, at den var blevet flittigt brugt – lappet og repareret igen og igen.
Båden var bygget af egetræ med spanter, som var fæstnet med trænagler og jernnagler, en byggemetode typisk for vikingetiden og den tidlige middelalder. Bådens oprindelige jernnagler var rustet væk, men avde efterladt tydelige aftryk i træet.
Ved udgravningen blev det bemærket, at kølen var kraftigt slidt, hvilket tyder på, at båden havde været i brug i måske op til 50 år. Arkæologerne fandt også spor af reparationslapper, hvor eg og bøg var blevet brugt til at lappe skrogets sprækker og revner.
Billede 1: Fra udgravningen af Gislingebåden i Gislinge, nordvest for Holbæk, i 1993. Foto Holbæk Museum / Nationalmuseet.
En interessant detalje var en snelle, en udskåret trædel, der havde understøttet en tværbjælke i bådens konstruktion. Denne snelle ses tydeligt i udstillingen i dag. Den originale mast var ikke bevaret, men hullet til masten i det midterste spant bekræftede, at båden har været sejlførende.
Billede 2: Udgravningen af Gislingebåden set skråt agtenfra. Faconen er velbevaret. Foto Morten Gøthche.
Billede 3. En fint tildannet snelle fundet inde i Gislingebåden. Snellen har stået ned i et spant og støttet en af båden biter eller tværbjælker, der har ligget hen over spantet. Foto: Linda Henriksen, Nordfoto.
Sammenholdt med andre bådfund, såsom Gokstadfæringen fra Norge, bekræftede udgravningen, at Gislingebåden var en typisk arbejdsbåd fra perioden, anvendt til både transport og fiskeri.