Historien

Historien

Gislingebåden er ikke et krigsskib, men en hverdagsbåd – et arbejdsredskab for 1100-tallets mennesker. Båden blev brugt til fiskeri og transport og har sandsynligvis fragtet både mennesker, dyr og varer langs fjordene. Med sin lasteevne på omkring ét ton kunne båden bære flere personer og dyr, hvilket gjorde den ideel til handel og daglig transport. Fundet af båden giver os et unikt indblik i livet i overgangen mellem vikingetid og middelalder.

Gislingebåden viser tydelige spor af mange års brug – den er slidt, repareret og forstærket med lapper, hvilket vidner om dens værdi for sine ejere. Båden blev ikke bevidst sænket, men blev sandsynligvis efterladt ved fjordens bred eller forliste, hvor den langsomt sank i det lave vand og blev dækket af sand og gytje (dynd).

Bådens konstruktion trækker tråde tilbage til vikingeskibenes håndværkstraditioner, men den har også detaljer, der peger frem mod middelalderens bådtyper. På sin vis er Gislingebåden både det sidste vikingeskib og det første middelalderskib.

Moderne højdekort over fundstedet. Grafik Museum Vestsjælland.

Billede 1: Moderne højdekort over fundstedet. Grafik Museum Vestsjælland.

Digital 3D-rendering af hvordan Gislingebåden kunne have set ud.

Billede 2: Digital 3D-rendering af hvordan Gislingebåden kunne have set ud. Bemærk at her er tale om en digitalt konstrueret model af Gislingebåden i et digitalt landskab. 3D-modellering ved Opus Poly. Landskab, lyssætning og rendering Museum Vestsjælland.

Søgning

Note: Danish only