Malergården får støtte fra Andel til grøn omstilling

Energi- og fibernetkoncernen Andel støtter Malergården i Odsherred med at omstille energiforbruget fra fossil til en mere klimavenlig energiløsning. Det sker gennem en bevilling på 200.000 kr. til energirådgivning.

Malergården i Plejerup ved Lammefjorden er et af de få velbevarede, autentiske kunstnerhjem i Danmark. Gården tilhørte fra 1934 kunstmaleren Sigurd Swane og hans hustru Agnete, og i dag kan man nyde mange af Swanes impressionistiske og følelsesladede landskabsmalerier, blomsterbilleder og portrætter i familiens personlige rammer.

Nu står Malergården over for en modernisering af energiforbruget, og Museum Vestsjælland, som driver Malergården, får støtte hertil fra Andel. Målet er, at varmeforsyningen bliver omlagt fra oliefyr til en mere klimavenlig energikilde, så CO2-udledningen reduceres. Desuden vil en modernisering og helårsopvarmning potentielt gøre det muligt at udvide museets åbningstid og beskytte kulturarven.

For Eskil Vagn Olsen, museumsdirektør Museum Vestsjælland, giver støtten fra Andel mulighed for at få et nøjagtigt billede af, hvor effekten er størst:

– Museum Vestsjælland har gennem længere tid arbejdet på at nedbringe sit energiforbrug både af hensyn til klimaet og økonomien. Det er dog ikke altid let at vurdere præcist, hvor der mest effektivt kan sættes ind – særligt når der er tale om bevaringsværdige eller fredede bygninger. Med midlerne fra Andel får vi nu mulighed for en grundig energirapport med beregninger og løsningsforslag målrettet Malergården, som er en af vores hovedattraktioner. Målet er at vi kan få energirenoveret Malergården – meget gerne med fokus på vedvarende energiløsninger, så vi både kan bidrage til den grønne omstilling og samtidig kan udvide sæsonen til hele året – til gavn og glæde for lokale og turister.

Optimal energirenovering
Første element i processen er at få udarbejdet en energirapport med anbefalinger til en optimal energirenovering. Denne skal tage mest muligt hensyn til klima og kulturværdier, og det er her, støtten fra Andel kommer ind i billedet.

– Jeg glæder mig over, at vi i Andel med bevillingen kan hjælpe museet på vej til at reducere energiforbruget og fremme en mere klimavenlig udvikling. Det er helt i kunstnerfamilien Swanes ånd, for de var forud for deres tid og gik ind for bæredygtighed. De forvandlede således et gammelt husmandssted til et kunstnerhjem med genbrugsmaterialer, og så var de selvforsynende med egen køkkenhave. Jeg håber, at Andels økonomiske håndsrækning også give Malergården mulighed for at holde åbent året rundt, så mange kan nyde malerierne og de skønne rammer, der omgiver dem, siger Rikke Harbo Trikker, kommunikationsdirektør i Andel.

Energirådgivningen forventes udført i 2022.

Fakta om Andels bevilling til Malergården
Andel øgede i 2020 sit kollektive samfundsbidrag og etablerede i den forbindelse en pulje, der skal skabe værdi i region Sjælland ved at fremme den grønne omstilling, vækst og beskæftigelse samt viden om fremtidens energisystem. Bevillingen på 200.00 kroner til Malergården er en del af del af den pulje.

For yderligere oplysninger og interview kontakt:

Andels presseafdeling: Tlf.: 2170 3101

Eskil Vagn Olsen, museumsdirektør Museum Vestsjælland: Tlf. 4137 9256

Sidst ændret:
Del nyhed:

Andre nyheder

Odsherred Museum Grundvigsvej 8

Status på – Bæredygtigt Pop Up projekt

Bæredygtigt Pop Up – er for tiden et af Museum Vestsjællands projekttitler, hvor museet udforsker måden vi formidler og repræsenterer museet i lokalmiljøet. Bæredygtigt Pop

Søgning

Note: Danish only