Faste udstillinger
Aktuelle åbningstider
17. april – 21. april – påsken 2025
Torsdag: | kl. 13.00-16.00 |
Fredag: | kl. 13.00-16.00 |
Lørdag: | kl. 10.00-13.00 |
Søndag: | kl. 13.00-16.00 |
Mandag: | kl. 13.00-16.00 |
Skælskør Bymuseum • Algade 2 • 4230 Skælskør
Peder Reedtz’ gård
Skælskør Bymuseum er indrettet i en fredet renæssancebygning fra 1500-tallet. Huset er opkaldt efter Peder Reedtz, der var lensmand på Antvorskov Slot. Peder Reedtz ejede ejendommen i tiden omkring 1580. I stueetagen kan I se den gamle købmandsforretning, indrettet som i begyndelsen af 1900-tallet.

Søfart- og Fiskeriudstilling
Skælskør Bymuseum udstiller en række skibsmodeller, alle med tilknytning til Skælskør. I kan også se en række genstande, som sømænd gennem tiderne har bragt med hjem fra fjerne lande.
Fiskeriet belyses ud fra fangstmetoder, og I kan se forskellige net, ruser, kroge og ålejern samt redskaber til vedligeholdelse af grej. En kæmpe issav, der har været brugt i havnen fuldender billedet af årstidernes påvirkning af erhvervet.
Skælskør ligger for enden af en 6 km lange fjord, og skibsfart og fiskeri har haft stor betydning for byens tilblivelse og udvikling. I middelalderen var byen overfartssted til Fyn, og sidst i 1800-tallet blev byen hjemsted for en af Danmarks største sejlskibsflåder.
Skælskør-krucifikset
Skælskør-krucifikset, der er fremstillet i den franske by Limoges, blev fundet under en udgravning med Nationalmuseet i 1996 ved byens karmeliterkloster. Det originale krucifiks befinder sig på Nationalmuseet.
Jørgen Poulsens vilje til at nå i mål med en kopi af Skælskør krucifikset har været afgørende for, at kopien nu er tilgængelig for museets gæster.
Museumsforeningen for Skælskør Bymuseum, Fonden Brand af 1848 og Museum Vestsjælland, har bidraget til realiseringen.
Museumsforeningen har tilmed gennem længere tid solgt ”afladsbreve” for 50 kr. som crowdfunding.
Besøg også Vejerboden
Vejerboden på Skælskør havn blev opført i 1919. Her blev vogne og andre store elementer vejet af den Kgl. Vejer og Måler. Den første brovægt i Skælskør kunne veje op til 5 tons, den sidste brovægt kunne veje 17 tons. Vejerboden blev lukket i 1987.
Planer om at nedrive Vejerboden skabte kritik og det lykkedes i fællesskab for Bevaringsforeningen og Museumsforeningen at bevare og renovere bygningen.
Vejerboden på havnen holdes åben af Skælskør Bymuseum.
Besøg også Latinskolen
I Gammelgade på hjørnet af kirkegården til Sct. Nicolai Kirke ligger den gamle Latinskole. Det vides ikke, hvornår den fredede bygning er opført og til hvilket formål. Efter Reformationen i 1536 fik bygningen funktion af latinskole. Her lærte byens bogligt dygtige drengebørn latin og andre fag, der kunne forberede dem til videre uddannelse på universitetet i København.
Latinskolen blev nedlagt i 1739, og bygningen solgt til en handelsmand, der indrettede en fribolig for to borgere. Efter 2. verdenskrig blev bygningen brugt som husvildebolig. I dag kan I se en skoleudstilling. Latinskolen holdes åben af Skælskør Bymuseum.