Museum Vestsjælland og de medarbejdere, der står for middelalderfestivalen, ville ikke kunne skabe så stor og flot en festival uden de ca. 100 frivillige, der deltager hver gang. De frivillige er hovedsagelig borgere fra Ringsted og dedikerede til at gøre en forskel for deres by og lokalområde. Men det er ikke et krav, at du bor i Ringsted, for at kunne blive frivillig.
Hvis du har interesse i at være frivillig og gerne vil høre mere, så send os en mail på festival@vestmuseum.dk
Som frivillig på festivalen bliver du organiseret i en eller flere arbejdsgrupper. Du melder dig typisk til at deltage i gruppens forberedende arbejde – og vi sætter pris på, at man kan stå til rådighed under hele festivalen. Gruppen lægger sammen en vagtplan, så alle også får rig lejlighed til at opleve festivalen.
Til gengæld for indsatsen kan man få forplejning under festivalen, drikkevarer til kostpris på pladsen og en fantastisk fest efterfølgende. Vi sørger selvfølgelig også for at du er behørigt klædt på under festivalen, da alle frivillige kan låne en middelalderdragt.
Hver gruppe har en frivillig tovholder, som er udnævnt af museet og som er i tæt dialog med museets ansatte.
Alle frivillige er med til at formidle og genfortælle middelalderhistorien. Derfor er det vigtigt, uanset hvilken opgave man påtager sig, at man løser den så historisk korrekt som muligt. Museum Vestsjælland arrangerer kurser og aktiviteter for de frivillige, så man kan være klædt på med så megen viden som nødvendigt, når festivalen løber af stablen.
Kulissegruppen holder orden på kulisselageret, sætter boder i stand og laver nye kulisser. I ugen op til festivalen arbejder de alle dage med at sætte boder op og indrette pladsen. Under selve festivalen har de tilholdssted i Whiskey-boden, hvorfra de hjælper med opvask af krus. Efter festivalen er de igen med to dage, når hele pladsen skal tages ned og køres på lager.
Minikulisser dækker over alt det pynt, der får pladsen til at se mere middelalderlig ud. Der er pynt på boderne, flag, lygtepæleskjulere, skraldespande og skilte der alt sammen sætter prikken over i’et på festivalpladsen. Minikulisserne har som noget nyt fået deres egen gruppe og vil i 2022 retænke udsmykning på pladsen og lave nye fine flag.
Drikkeboden består af 2-3 kroer (Kirkekroen, Klosterkroen og Ravnen) på festivalpladsen. Her serveres Dagmarøl, mjød og most i lerkrus. Sodavand og plastikflasker er bandlyst, for også her gælder det om at give publikum en middelalder-oplevelse. De mest engagerede gruppemedlemmer møder op til et par forberedende aftener i løbet af foråret, men en del dukker først op på selve dagene og knokler på under festivalen.
Dragtgruppen sørger for, at alle deltagerne ser rigtige ud i autentiske dragter. Det er et stort arbejde op til hver festival at ordne dragter, stryge og reparer samt finde den rigtige dragt til hver frivillig. De syr også nyt til dragtlageret.
Børneaktiviteter i Valdemars Værksted er en blanding af middelalderligt håndværk og gamle lege. Der snittes, flettes, spilles og leges, så hvis du er udadvendt og glad for børn, er dette stedet for dig. Der er tit bud efter Valdemars Værksted til andre events end Ringsted Middelalderfestival.
Skuespilsgruppen
Ringsted Middelalderfestival fortæller historien om Valdemarerne, der brugte Sct. Bendts Kirke som deres gravkirke. Ringsted betød derfor noget særligt for denne kongeslægt – og Valdemarerne betyder i dag noget særligt for Ringsted. Hvert år har festivalen et tema, der knytter sig til Valdemarerne. Vi genskaber historiske personer, optrin & begivenheder fra 1100 og 1200-tallet.
Vi arbejder tæt sammen med foreningen Dei Gratia om den overordnede fortælling, men der er også plads til “freelance” fortællere og andre optrædende, der fortæller deres egen del af temaets historie. Det er altså ikke en forudsætning at være medlem af Dei Gratia for at deltage i skue-/rollespillene, men mange vælger at melde sig ind for at kunne lege mere med middelalderen indtil næste festival i Ringsted.
Værter & infoboden
Infoboden er festivalens central for information til både publikum, eksterne aktører, bodholdere og mellem frivillige. Fra infoboden organiserer vi festivalens gang. Uddeler madbilletter, opkræver bodleje, klarer forefaldende opgaver, hjælper publikum og meget mere. Det er også her, vores værter for udenlandske grupper holder til. De internationale gæster får hver deres kontaktperson, som kan hjælpe dem med alt, de har brug for at vide. Op til festivalen vil der også være opgaver med at uddele flyers og programmer.
Hvis du har interesse i at være frivillig og gerne vil høre mere, så send os en mail på festival@vestmuseum.dk