Fundet af et bronzebeslag nær Ringsted med portræt af Alexander den Store vækker undring hos arkæolog Freerk Oldenburger.
Alexander den Store (356-323 f.v.t) var antikkens største hærfører, hvis rige strakte sig fra Grækenland til Indien, da han døde i Babylon blot 32 år gammel. Mange hundrede år efter sin død var han stadig en legende, og han blev et stort forbillede for romerske kejsere. Især den tyranniske kejser Caracalla (kejser 198-217 e.v.t.) som så sig selv som en reinkarnation af Alexander den Store. I Caracallas regeringstid fandt der et stort slag sted ved Illerup Ådal nær Skanderborg, hvor to germanske hære stødte sammen. Mange mistede livet i slaget, og de efterladte sværd, buer, pile, lanser og skjolde blev ofret til guderne og lagt i en sø. Udgravningen af søen kunne fremvise skjolde, der var pyntet med små pynteskiver med portrætter af krigere. En af disse pynteskiver bærer et portræt af Alexander den Store, som er identisk med portrættet på det nyfundne beslag fra Ringsted. Beslaget fra Illerup er udstillet på Moesgård Museum.
Beslagets funktion
Bronzebeslaget fra Ringsted stiller flere spørgsmål end konkret viden og kliniske undersøgelser kan besvare.
Det ved arkæologerne: Det 26-28 mm i diameter store (lille) beslag er støbt i en blyholdig bronzelegering. Det forestiller Alexander den Store, som er let at kende på de bølgende hårlokker og vædderhorn ved ørerne. Det er fundet på en mark ved Ringsted fornyeligt. Beslaget er fra omkring år 200.
Det ved arkæologerne ikke med sikkerhed: beslagets funktion – har det været en pynteskive til et skjold, eller har det været et sværd (bælte)beslag. Er det støbt af romerne, som brugte samme blyholdige legering til støbning af statuetter, er det støbt af romerne af en omsmeltet statuette eller er omsmeltningen foregået på Sjælland? Hvis beslaget er støbt af romerne, hvordan er det så havnet på en mark nær Ringsted? Hvad var betydningen af Alexander den Stores portræt for de germanere, der boede i Danmark omkring år 200? Troede de, at portrættet kunne bringe held på slagmarken?
Freerk Oldenburger har nærstuderet det fine beslag. Da han ser beslaget første gang, bliver han meget overvældet: ’’Det er svært at få armene ned af begejstring for den lille bronzeskive der viser, at selv de mindste arkæologiske genstande kan gemme på helt utrolige historier.’’
Han fortæller, at det handler om et unikt fund, som gemmer på historier om magt, intriger og drab i den antikke verden: ’’Der er tale om et unikt fund i Skandinavien med forbindelser til en af verdenshistoriens absolut mest berømte personligheder’’.
Læs hele artiklen på TV2 Øst her.
Se klip fra TV2 Øst nyheder torsdag den 4. april kl. 19.30: