Nyt fra arkæologien – kammen fra Ringsted!

Så er der nyt om kammen fra Ringsted!

For knap et år siden fandt arkæologerne en meget fin kam. Den blev taget op fra bunden af et stolpehul til et hus fra yngre jernalder (omkring 200-500 e.v.t.). Kammen har sidenhen været under lup hos Heimdal-archeometry og der er spændende nyheder.
En mindre prøve fra kammen viste nemlig, at den er lavet af stål. Det er ret usædvanligt for denne periode, da der er intet som tyder på, at man herhjemme kendte til stålet som særskilt materiale. Det er kun fundet i genstande, som formodes at være importeret. Ydermere viser stålet sig at komme fra et sted i det nordalpine område. Her var der særligt én romersk provins kaldet Noricum (i det nuværende Østrig), der var kendt for sin stålproduktion, som også siges at have været det bedste man kunne få! Der er naturligvis en vis usikkerhed med at forbinde kammen til lige netop denne provins, men ligheden med stålet er slående.
En kam som denne har uden tvivl været meget værdifuld for ejeren. Den blev formentligt lagt ned i stolpehullet som et husoffer, der skulle beskytte huset. Lokaliteten indeholdt flere husofre i form af små lerkar, men det er første gang (i hvert fald på Vestsjælland), at vi har udgravet en kam fra et stolpehul.
Følg med på facebooksiden Museum Vestsjælland – Arkæologi hvis du vil endnu tættere på arkæologernes hverdag.
Sidst ændret:
Del nyhed:

Andre nyheder

TV 2 Øst artikel

5000 år gamle menneskeknogler myldrer frem

Museums Vestsjællands arkæolog Lone Claudi-Hansen fortæller om fundet af kraniet i Skælskør Efter tre års intenst arbejde er det endelig lykkes arkæologerne at komme ned

Søgning

Note: Danish only