Videnssalon – Våben i Vestsjælland

Museum Vestsjælland inviterer i 2025 til 9 forskellige videnssaloner, der forholder sig til temaer om våben og magt i Vestsjælland i et historisk lys.

Kom med helt ind i maskinrummet og hør om tanker, tolkninger og resultater fra forskningsprojektet ’Våben i Vestsjælland’, der undersøger spørgsmål om våbenmagt, kamp, konflikt, forsvar, modstand og flugt fra forskellige sider, tider og steder. Bliv klogere på stenalderens hjortetaksøkser, jernalderens våbenfund, vikingetidens våbengrave, Trelleborgs funktion og middelalderens forsvarsværker. Hør om modstandskamp under 2. Verdenskrig og om, hvordan det er at flygte, og hvorfor man vælger at gå i krig.

Vi har inviteret eksperter, der deler ud af deres viden og i dialog med museumsinspektør Trine Borake undersøger forskellige afkroge af krig og konflikt. Salonerne skal gøre os klogere på denne dystre og uundgåelige problematik. Deltag i én salon eller i hele rækken – og dyk ned i et emne, der er lige så aktuelt, som det er fascinerende.

Salonerne er arrangeret i forbindelse med forskningsprojektet “Våben i Vestsjælland”, der løb fra midten af 2023 til slutningen af 2024. Projektet var ledet af museumsinspektør, ph.d. og arkæolog Trine Louise Borake i samarbejde med Mads Dengsø Jessen, seniorforsker Nationalmuseet. Projektet fik støtte fra Augustinus Fonden, Beckett Fonden, Knud Højgårds Fond, Åge og Louis Hansens Fond og Kulturministeriet.

Læs mere om de forskellige videnssaloner her.

  1. Trelleborg i ny belysning
    Professor Søren Sindbæk udforsker Trelleborgs rolle i vikingetiden gennem ny forskning. Kom og hør om kampe, brande og dagliglivet bag borgens mure.
    15. januar 2025, Vikingeborgen Trelleborg
  2. Hjortetaksøksen fra Næsby – ritualer og konflikter
    Seniorforsker Lasse Sørensen fortæller historien om en 7000 år gammel stenalderøkse, der afslører ritualer og konflikter blandt jægerfolk.
    5. februar 2025, Kalundborg Museum
  3. Våbengrave i vikingetiden
    Arkæolog Lizette Salge deler viden om fund fra våbengaver i vikingetidens grave. Fundene giver en indsigt i krigerens rolle i tiden.
    12. marts 2025, Nykøbing Museum
  4. En Vestsjællands veterans fortælling
    Tidligere soldat Henrik Nielsen reflekterer over beslutningen om at gå i krig og deler sine oplevelser fra livet som veteran.
    3. april 2024, Holbæk Museum
  5. Skyggekrigerne – rundvisning i udstillingen
    Historiker Karen Sivebæk Munk tager os igennem modstandskampen under 2. verdenskrig med fokus på danske helte og britiske samarbejdspartnere.
    8. maj 2025, Slagelse Museum
  6. Ufin krigsførelse – rundvisning i udstillingen ’Skyggekrigerne’
    Historiker Thomas Egeberg Lund Johansen dykker ned i modstandskampens opfindsomhed og fortæller om originale effekter fra 2. verdenskrig.
    12. juni 2025, Slagelse Museum
  7. Våben i Vestsjælland
    Trine Borake undersøger mysteriet om de få våbenfund fra jernalderen og vikingetiden og hvad de fortæller om datidens samfund.
    24. september 2025, Nykøbing Museum
  8. Should I stay, or should I go?
    Rolin Ali er flygtet fra Syrien. Hun fortæller om en flygtnings dilemmaer og valg, når krig og konflikt tvinger en til at tage svære beslutninger.
    22. oktober 2025, Holbæk Museum
  9. Forsvar i Vestsjælland
    Arkæolog Martin Pavon præsenterer vikingetidens og middelalderens forsvarssystemer, og hvad de afslører om udefrakommende trusler og intern organisation.
    12. november 2025, Kalundborg Museum

 

Sidst ændret:
Del nyhed:

Andre nyheder

3 museer – 1 billet!

Oplev kunst og kultur i Odsherred 3 museer – 1 billet! Tag på en inspirerende rejse gennem kunst og historie med én samlet billet til

Søgning

Note: Danish only