Faste udstillinger
Åbningstider
14. august – 15. oktober
Mandag: | Lukket |
Tirsdag: | Lukket |
Onsdag: | kl. 10.00-16.00 |
Torsdag: | Lukket |
Fredag: | Lukket |
Lørdag: | kl. 10.00-14.00 |
Søndag: | kl. 10.00-14.00 |
Industri på Slagelse Museum
Industrialiseringen tog fart i England i begyndelsen af 1800-tallet og kom herefter til Danmark. Den fik stor betydning for Slagelse. Her skabte mange større virksomheder og fabrikker vigtige arbejdspladser, der producerede varer til både nationale og internationale markeder.
Industriudstillingen rummer fortællinger om lokale industrier – eksempelvis Alliance, Langes Tobaksfabrik, Poulsen Kaffe, Slagelse Bryghus, Sølvvarefabrikken, Danica, Malaco. De første industrier producerede maskiner til fremstilling og forædling af landbrugsprodukter, levneds- og nydelsesmidler. Snart kom andre typer til, og alle var med til at sætte deres præg på byen og at sætte Slagelse på landkortet.
I får også indblik i fagforeningernes begyndelse og deres betydning for arbejdslivets organisering.
Håndværkergaden – på besøg i 1800-tallet
Træd ind i den hyggelige Håndværkergade og rejs 200 år tilbage i tiden. Den krogede gade med tætliggende stråtækte bindingsværkshuse, fører jer frem til byens torv med handlende boder. Her får I et godt indtryk af købstadslivet i første halvdel af 1800-tallet. I husene kan I se forskellige værksteder, som præsenterer traditionelle håndværk, f.eks. karetmager, bogbinder, maler, hattemager, kobbersmed.
I Håndværkergaden kan I også gå i H.C. Andersens unge fodspor og se en latinskole, som den han gik i, da han boede i Slagelse.
Latinskolen og den tilhørende bolig er kulisser, der stammer fra DRs tv-serie ”Unge Andersen” fra 2005.
Mød de første servicefag
På museets 1. sal får I indblik i Slagelses erhvervsudvikling med mange blomstrende servicefag og butikker med levnedsmidler. I 1950’erne kom stadig flere detailbutikker med salg af produkter eller service. Eksempelvis urmagerens værksted, en slagterforretning med hængetræer, en fuldt udrustet frisørsalon – og Violas skønne hatteforretning Salon Wien. I kan også se de mange småværksteder fra en tid, hvor købte varer blev repareret og tilpasset nye behov.
I får desuden mulighed for at beundre museets imponerende samling af lokale fugleskydningstavler. Tilsammen fortæller skydetavlerne mere end 100 års kulturhistorie. Tavlerne blev fremstillet af årets fuglekonge, og motivet afspejler vinderens sociale status, erhverv og verdenssyn.
Slagelse Bestandige Fugleskydningsselskab blev stiftet i 1819 og var forbeholdt byens velstillede borgerskab. I 1892 blev Fugleskydningsselskabet for Slagelse og Omegn stiftet, og her var der færre krav til medlemmerne. De to selskaber slog sig sammen i 1937, men snart herefter ophørte aktiviteterne.
Det Grønne Byrum - et indbydende udendørs rum for aktiviteter og bålhygge
Kom indenfor i Det Grønne Byrum ved Slagelse Museum. Her er åbent for alle – også udenfor museets åbningstid. I byrummet er der mulighed for at tage sig en pause, tænde bål og se historiske planter. Ønsker I at benytte bålhytten, kan der købes brænde på Slagelse Museum.
Museets frivillige havelaug har bl.a. anlagt højbede med gamle apotekerurter. Det første apotek i Slagelse blev oprettet i 1673. Efter kort tid blev apoteket flyttet til Bredegade 8, hvor det lå frem til 1977.
For mere information om Det Grønne Byrum kontakt Museumsinspektør Helle Ålsbøl, haa@vestmuseum.dk eller tlf. 6122 2520.
Kridtpiberne fra Slotsgade
I en enkelt montre på museets 1. sal finder I vores fine samling af kridtpiber. Piberne blev fundet i en enkelt kasse under en udgravning Slotsgade i 1983.
Tilbage i 1750’erne gravede købmand Didrik Lundager en lille æske ned foran sin købmandsgård i Slotsgade. Han nåede dog aldrig at få den gravet op igen, da købmandsgården nedbrændte i 1761. Den lille æske lå derfor gemt i jorden i næsten 250 år, indtil en varm sommerdag i 1983, hvor en lokal murermester ved et tilfælde gravede den op. Tidens tand og i sidste ende rendegraveren, havde nedbrudt æsken til ukendelighed, men piberne af brændt lertøj var blevet bevaret.