Sølvskatten fra Vedbygård

Sølvskatten udstillet på Sorø Museum

Denne udstilling er ikke længere tilgængelig

I 1000-tallet gravede en velhavende mand et kar fyldt med sølvmønter ned i jorden ved Vedbygård nær Ruds Vedby. Det var vel meningen, at formuen kun skulle ligge i jorden en kort tid, men den blev ikke gravet op igen, før i 2020 hvor to lokale detektorførere Per Carlsen og Jimmy Christensen fandt den.

De var ud at afsøge Vedbygårds marker, da deres detektorer begyndte at bimle. De gravede forsigtig på og omkring stedet og fandt til deres store begejstring næsten 200 skinnende sølvmønter. Museum Vestsjælland blev kontaktet og museets arkæologer fandt efterfølgende rester af et lerkar med mange sølvmønter liggende i. Den opgravede jord omkring karret blev afsøgt af detektorfolkene og de fandt yderligere næsten 80 mønter. Lerkarret blev viklet ind i gipsgaze for at stabilisere jordklumpen, så den kunne blive transporteret i hel stand til museet.

Mønterne
De enkelte mønter, der vejer hver omkring 1 gram og måler 17 mm i diameter, er slået i Danmark, England og måske Tyskland af bl.a. Knud den Store (konge af Danmark og England 1019-1035) og Svend Estridsen (konge 1047-1074).

Møntskatten er Danefæ og bliver derfor leveret videre til Nationalmuseet, når den har været udstillet på Sorø Museum. Sølvskatten med de over 600 sølvmønter kan ses på Sorø Museum frem til den 17. december. Se museets åbningstider her.

Læs mere om Per Carlsen og Jimmy Christensens fund af sølvskatten her.

https://www.tv2east.dk/soroe/per-og-jimmy-fandt-1000-aar-gammel-soelvskat

Bemærk: Med mindre andet er nævnt, afholdes denne begivenhed på dansk

Priser
Alm entré
Kr. 30,-
03. okt 2021 - 17. dec 2021
Expired!

Sted

Sorø Museum
Sorø Museum
Storgade17, 4180 Sorø

Arrangør

Sorø Museum
DEl
ANDRE ARRANGEMENTER OG UDSTILLINGER
No event found!

Søgning

Note: Danish only