Hør om unikt fund – portræt af Alexander den Store

Alexander Den Store Beslag

Arkæolog Freerk Oldenburg fremviser et unikt fund og fortæller om det. Bronzebeslaget fra ca. år 200 med portræt af Alexander den Store er fundet ved Ringsted.

Alexander den Store (356-323 f.v.t) var antikkens største hærfører, hvis rige strakte sig fra Grækenland til Indien, da han døde i Babylon blot 32 år gammel. Mange hundrede år efter sin død var han stadig en legende, og han blev et stort forbillede for romerske kejsere. Især den tyranniske kejser Caracalla (kejser 198-217 e.v.t.) som så sig selv som en reinkarnation af Alexander den Store. I Caracallas regeringstid fandt der et stort slag sted ved Illerup Ådal nær Skanderborg, hvor to germanske hære stødte sammen. Mange mistede livet i slaget, og de efterladte sværd, buer, pile, lanser og skjolde blev ofret til guderne og lagt i en sø. Udgravningen af søen kunne fremvise skjolde, der var pyntet med små pynteskiver med portrætter af krigere. En af disse pynteskiver bærer et portræt af Alexander den Store, som er identisk med portrættet på det nyfundne beslag fra Ringsted. Beslaget fra Illerup er udstillet på Moesgård Museum.

Vær sikker på en plads og køb billetten på forhånd.

Beslaget

Bronzebeslaget fra Ringsted er 26-28 mm i diameter og støbt i en blyholdig bronzelegering. Det er uvist, hvordan beslaget er havnet på en lokation nær Ringsted, og hvad det har været anvendt til.

Freerk Oldenburg har beslaget med på Ringsted Museum og Arkiv, hvor man kan se nærmere på det og få en forklaring på, hvilken sammenhæng det indgår i.

Der er adgang til at se det unikke fund, når entrebillet er betalt.

Se indslag fra TV2 Øst om fundet:

Bemærk: Med mindre andet er nævnt, afholdes denne begivenhed på dansk

Priser
Voksen incl. entré
Kr. 30,-
Pensionist incl. entré
Kr. 25,-
Medlem af lokal museumsforening
Kr. 0,-
13. apr 2024
Expired!
11:00 - 12:00

Sted

Ringsted Museum og Arkiv
Ringsted Museum og Arkiv
Køgevej 41, 4100 Ringsted

Arrangør

Ringsted Museum og Arkiv
DEl
ANDRE ARRANGEMENTER OG UDSTILLINGER
No event found!

Søgning

Note: Danish only