Det sidste vikingeskib?

Gislingebåden Hjemmeside 1993 C Kreditering Nationalmuseet

Ny udstilling åbner i 2025 på Holbæk Museum – Det sidste vikingeskib?

Til vinterferien 2025 åbner en hel ny udstilling på Holbæk Museum, hvor hovedattraktionen bliver den originale og næsten 900 år gamle Gislingebåd. Det bliver et særsyn, der møder gæsterne. For selvom skibet har været begravet i sand og jord, er det utrolig velbevaret. Gæsterne kan komme helt tæt på skibet og se dets flotte detaljer. Man kan tydeligt se, hvordan skibet er bygget efter den nordiske klinkbygningsteknik, en håndværksmetode, der er på UNESCO’s liste over umistelig kulturarv. Både lys og lyd er med til at gøre udstillingen til en sanselig oplevelse.

Følg med på MVEs facebookside, hvor vi løbende fortæller historien bag og processen med at få Gislingebåden ind på museet.

Test Af Montre Model til det sidste vikingeskib udstillingen

Foto: test af montre-model til Gislingebåden

Gislingebåden
Gislingebåden er bygget omkring år 1130, og den er verdens absolut bedst bevarede klinkbyggede fartøj fra sin tid. Båden bliver centrum i udstillingen, der fortæller om livet ved Holbæk Fjord i den periode, hvor middelalderen efterfulgte vikingetiden. Gislingebåden, som aldrig tidligere har været udstillet, ejes af Nationalmuseet, der langtidslåner den til Museum Vestsjælland.

Klinkbygning som metode var udbredt i vikingetiden, og båden fra Gislinge demonstrerer, hvordan metoden fortsætter ind i middelalderen.

Båden har trappeformede stævne, spor efter et kraftigt mastespand og slidmærker fra sideror. Mastens placering kunne tyde på, at båden har haft et firkantet råsejl.

Klinkbygning
Klinkbygning er en skibsbygningsmetode hvor træplankerne overlapper hinanden og samles med nagler for dermed at forme et stærkt og fleksibelt skrog. Vikingeskibene er de mest kendte eksempler på klinkbyggede både, men metoden ses i mange historiske perioder og praktiseres den dag i dag. I 2021 blev klinkbygning optaget på UNESCO’s liste over verdens umistelig kulturarv.

Fakta om Gislingebåden
Oprindelse:     År 1130 til 1180
Fundet:            1993 ved Gislinge
Brug:                Transport og fiskeri
Længde:           7,7 m
Bredde:            1,5 m
Dybgang:         0,25 m
Lasteevne:       1 ton

Donationer
Udstillingen er støttet af Holbæk Kommune, Holbæk Museumsforening, Fonden til Fordel for Holbæk Museum, Sparekassen Sjælland-Fyn og Sparekassen Sjælland Fonden, A/S Dampskibsselskabet Orient’s Fond og Aage og Johanne Louis-Hansens Fond.

Orient Logo    Louis Hansens Fond Logo  Logo Sparekassen Sjælland Fyn Holbæk Kommune Logo  Logo Museumsforeningen

Bemærk: Med mindre andet er nævnt, afholdes denne begivenhed på dansk

Priser
Alm entré
Kr. 75,-
08. feb 2025

Sted

Holbæk Museum
Holbæk Museum
Klosterstræde 18, 4300 Holbæk

Arrangør

Holbæk Museum
DEl
ANDRE ARRANGEMENTER OG UDSTILLINGER
No event found!

Søgning

Note: Danish only