Organisationen Danske Museer opfordrer Rusland til at respektere Haag-konventionen 1954

The Nordic Museums Associations of Denmark, Finland, Iceland, Norway and Sweden strongly condemn the unprovoked Russian invasion of the democratic and free Ukraine. We mourn human losses, and we fear irreparable damages to the cultural heritage.

The Nordic Museums Associations receive reports of museum colleagues in Ukraine struggling to preserve and protect objects and collections. As museum colleagues we honor the work of Ukraine´s museum staffs. Museum professionals safeguard the cultural heritage of Ukraine.

Russia has ratified UNESCOs 1954 Convention for the Protection of Cultural Property in the Event of Armed Conflict, the 1954 Hague Convention. By doing so Russia has promised to protect collections and museums during armed conflicts. We urge Russia to respect the Convention and to fulfil this promise to spare museums and collections from attacks and destruction.

Publiceret:

28/02/2022

Link til pressemeddelelsen fra Organisations Danske Museer

Sidst ændret:
Del nyhed:

Andre nyheder

Er du vores nye kollega?

Museum Vestsjælland søger en gæstekoordinator Kalundborg og Slagelse museer Er du glad for at arbejde med mennesker, god til at koordinere og praktisk anlagt? Så

Afsløring af maleriet En stor dag i Odsherred

Flot indlån til Odsherreds Kunstmuseum

EN STOR DAG I ODSHERRED Den 19. december modtog Geopark Odsherred en tidlig julegave. Nemlig maleriet En stor dag i Odsherred (2022) af den anerkendte

Søgning