særudstilling ramt af shitstorm

Udstillingens refleksionsrum havde indtil 1. maj 2018 en lille, midlertidig særudstilling. Denne særudstilling fik både politikere og meningsdannere til at fare i blækhuset med kritik, allerede inden udstillingen åbnede. Ord som censur, formynderi, svenske tilstande og smagsdommeri fyldte avisernes spalter, og det undrede os, at debatten var så intens.

Særudstillingen omhandlede stereotyper og konceptet var, at museet stillede museumsgæsterne spørgsmål. F.eks. ’Skal og kan man sige undskyld for fortidens synder?’ Hvad er slaveri?’ Kan man bruge ordet ’negerdukker’?’ Svarene kunne skrives på post it-sedler og sættes på glasmontrerne. Der opstod en livlig debat i selve udstillingen og det var spændende at følge dialogen blandt gæsterne i et udstillingsrum.

Som fagfolk sætter vi altid pris på, at folk forholder sig aktivt til de ting vi viser, men at nogle sparebøsser og såkaldte ’negerdukker’ skabte så voldsom debat blandt førende politikere, var ærgerligt, fordi det tog fokus fra en udstilling og en fortælling, der handler om så meget andet end om, hvordan man skal udstille nogle bestemte kontroversielle genstande. Erfaringen fra den voldsomme politiske kritik må være, at emnet stadig er meget følsomt og at det derfor er endnu vigtigere, at museer behandler emner som racisme, ordbrug og vores forhold til problematiske forhold i historien.

Søgning

Note: Danish only