Museums Vestsjællands arkæolog Lone Claudi-Hansen fortæller om fundet af kraniet i Skælskør
Efter tre års intenst arbejde er det endelig lykkes arkæologerne at komme ned i det nederste jordlag, hvor knoglerne er at finde. Det betyder samtidig, at udgravningen snart er forbi.
Grunden til, den store historiske udgravning kan finde sted, er, at den oprindelige jættestue blev sløjfet i 1893. Her skulle en landmand bruge de store sten, som indrammer gravpladsen, til at bygge en ejendom på sin grund.
Jættestuen er så velbevaret, fordi landmandens landbrugsmaskiner ikke er stukket særligt dybt ned i jorden, siger Lone Claudi-Hansen. At jættestuen igen skulle få opmærksomhed lå ikke i kortene. Det var nemlig først i 2021, at den igen blev opdaget, da en detektorfører fandt et kranie på grunden. Jættestuen er med sine 10,7 meter i længden og to meter i bredden en af Sjællands største jættestuer.
Fundet af kraniet og den velbevarede jættestue, blev et år senere sat på Slots- og Kulturstyrelsen top-10 liste over de fineste arkæologiske fund.
På grunden er der allerede dukket mere end hundrede forskellige knogler op, og det fører tanker med sig, når man pludselig sidder med et 5000 år gammelt menneske i hånden.
Læs hele TV2 Øst’ s artikel her.
Se også indlæg fra TV2 Øst nyhederne den 12. juli