Faste udstillinger

Åbningstider

20. december 2021 – 11. februar 2022
Sorø Museum har pt. lukket, men vi åbner igen den. 12. februar 2022

Tidsrejsen er en 13,5 meter lange mandshøje frise. Den snor sig rundt i gange og op ad trappen her i de fredede lokaler på Chr. 4’s gamle kro. Med flotte scener, optrin og vigtige personer forsøger vi at svare på, hvorfor der ligger en by her midt på Sjælland, og hvorfor den er ganske særlig. 

Vi starter med at besøge Brommekulturen i en af istidens afsluttende faser (ca. 11.400 f.v.t. – ca. 10.500 f.v.t.). Herefter følger middelalderen med Hvideslægtens etablering af kirke og kloster og vi slutter i Oplysningstidens Sorø. Undervejs møder I danske konger og dronninger og lærde mænd, der har sat deres præg på både Sorø og Danmark.

Tidsrejsen i Sorø er illustreret af den anerkendte tegner Erik Petri. Petri formår med sin enkle streg at appellere bredt til både børn og voksne.

Genstande til fortællinger i udstillingen

Mørkets væsner

I mørket kan vi ane, men ikke se klart. Det kan vække bange anelser, og særligt når vinden rusker og døren knager kan vi fornemme tilstedeværelsen af noget. Vi søger en forklaring på det uforklarlige, og gennem tiden har trolde, hekse, mosekoner, nisser ja selv drager fået skyld for lidt af hvert i Sorø og omegn. Som mennesker har vi trang til at kontrollere vores verden, og derfor har ritualer, overtro og varsler igennem tiden hjulpet os med at tackle livets genvordigheder og mørkets væsner. I udstillingen kan du møde nogle af dem, se din frygt i øjnene i mørkerummet, høre sagn fra lokalområdet og finde spor efter overtroen og mørkets væsner i bondestuen. Udstillingen er familievenlig, og man må meget gerne se med hænderne.  

Borgerskab & Klunketid - Interiørudstilling på Sorø Museum

Hvordan så der ud i borgerskabets stuer for 100 år siden? I får et kik ind i den overpyntede stue, hvor sofa og nips danner rammen om husmoderens primære opholdssted. Herefter kan I besøge herreværelset, hvor askebæger og frække franske postkort vidner om mandens mere udadvendte liv.

B.S. Ingemann og guldalderen

B.S. Ingemann blev lektor i dansk ved Sorø Akademi i 1822. I et hus sydøst for Akademiets hovedbygning levede han resten af sit liv sammen med sin hustru Lucie. Parret samlede mange kulturpersoner i deres hjem i den periode, vi nu kalder dansk guldalder. Blandt dem, H.C. Andersen, der fandt et fristed i perioden på Slagelse Latinskole med den forhadte rektor Meisling.

Det var i Sorø at Ingemann skrev en række af sine kendte historiske romaner og digte. I kan se nogle af parrets ejendele, herunder bøger skrevet af Ingemann.