Faste udstillinger

Åbningstider

18. oktober – 24. oktober
Man. – fre.: 10.00 – 16.00
Lør. og søn.: 10.00 – 14.00

Tidsrejsen er en 13,5 meter lange mandshøje frise. Den snor sig rundt i gange og op ad trappen her i de fredede lokaler på Chr. 4’s gamle kro. Med flotte scener, optrin og vigtige personer forsøger vi at svare på, hvorfor der ligger en by her midt på Sjælland, og hvorfor den er ganske særlig. 

Vi starter med at besøge Brommekulturen i en af istidens afsluttende faser (ca. 11.400 f.v.t. – ca. 10.500 f.v.t.). Herefter følger middelalderen med Hvideslægtens etablering af kirke og kloster og vi slutter i Oplysningstidens Sorø. Undervejs møder I danske konger og dronninger og lærde mænd, der har sat deres præg på både Sorø og Danmark.

Tidsrejsen i Sorø er illustreret af den anerkendte tegner Erik Petri. Petri formår med sin enkle streg at appellere bredt til både børn og voksne.

Bromme - en boplads ved Sorø

I en enkelt montre kan I se eksempler på flint fra den kendte Brommekultur ved Bromme lidt uden for Sorø. Her slog nogle af de første elgjægere sig ned for ca. for 12.000 år siden. Brommekulturen kendetegner en blandet skov- og tundrajægerslivsform, hvor bopladserne primært var sæsonbeboet. 

Flinten har museet fået som en donation af amatørarkæolog Alan Tomlinson.

Borgerskab & Klunketid - Interiørudstilling på Sorø Museum

Hvordan så der ud i borgerskabets stuer for 100 år siden? I får et kik ind i den overpyntede stue, hvor sofa og nips danner rammen om husmoderens primære opholdssted. Herefter kan I besøge herreværelset, hvor askebæger og frække franske postkort vidner om mandens mere udadvendte liv.

B.S. Ingemann og guldalderen

B.S. Ingemann blev lektor i dansk ved Sorø Akademi i 1822. I et hus sydøst for Akademiets hovedbygning levede han resten af sit liv sammen med sin hustru Lucie. Parret samlede mange kulturpersoner i deres hjem i den periode, vi nu kalder dansk guldalder. Blandt dem, H.C. Andersen, der fandt et fristed i perioden på Slagelse Latinskole med den forhadte rektor Meisling.

Det var i Sorø at Ingemann skrev en række af sine kendte historiske romaner og digte. I kan se nogle af parrets ejendele, herunder bøger skrevet af Ingemann.