Faste udstillinger

Åbningstider

2. april – 23. juni
Mandag: Lukket
Tirsdag: Lukket
Onsdag: kl. 10.00-16.00
Torsdag: Lukket
Fredag: Lukket
Lørdag: kl. 10.00-16.00
Søndag: kl. 10.00-16.00

Særåbning:

Torsdag den 9. maj kl. 10.00-16.00
Fredag den 10. maj kl. 10.00-16.00

Udstillingen tager udgangspunkt i den forunderlige Solvogn. Med den i fokus fortæller vi om bronzealderens idéverden med Solen som forudsætning for liv og genfødsel. Solvognen er et enestående bronzealderfund i bronze og guld. Det er en hulstøbt hest, der trækker en solskive. Hesten og skiven står på resterne af seks hjul, og både hest og skive har øskener til fastgørelse af liner. Solskiven er belagt med guld med fine mønstre i cirkelformede motiver.

I udstillingen kan I også stifte bekendtskab med projektet Empire Of The Sun.  Ved en skærm kan I forbyde jer i resultatet af et samarbejde mellem tre lande med en fælles verdensberømt kulturarv inden for arkæologi og astronomi. Danmark: Solvognen fra Trundholm, Tyskland: Himmelskiven fra Nebra og Sverige: helleristningerne i Bohuslän, hvor der bl.a. er helleristninger med Solheste.

Allerede i forhistorisk tid var handel mellem forskellige områder i Europa udbredt. Med disse kontakter spredtes ideer og trosforestillinger, som førte til, at de samme religiøse symboler findes flere steder i Europa. 

I finder touchskærmen med adgang til Empire Of The Sun til højre for indgangen til udstillingen Solens Land.

Museumshaven

Odsherreds Museumshave

I museets have kan I finde mere end 200 arter af planter, hvoraf størstedelen er lægeurter. De seks urtebede bliver holdt ved lige af frivillige, kaldet lugekoner. Bagved urtebedene er der flere bistader, som frivillige fra Odsherreds biavlerforening passer.

I museumshaven er opstillet bænke og borde, hvor du kan nyde din medbragte mad eller tage dig et velfortjent hvil i rolige omgivelser.

Nederst i haven er der udstillet en stor kanon. Her får I historien om “Slaget på Isefjorden”.

Museumshaven - Slaget på Isefjorden

I museumshaven finder I den 15 tons tunge kanon fra artilleriskibet Niels Juel. Kanonen blev brugt da Niels Juel svarede igen da tyske bombefly angreb skibet i Isefjorden d. 29. august 1943.

Artilleriskibet Niels Juel, der var flådens største udrustede enhed, havde i sommermånederne 1943 gennemført et øvelsestogt i Isefjorden, og lå i Holbæk Havn, da telegrafisten kl. 04.20 opfangede signalet om at flådens skibe skulle søge svensk område eller sænkes af deres egne besætninger. Niels Juel satte kursen mod Hundested, men fra land blev der givet signal om at udsejlingen var mineret. Skibet skulle ankre op og vente på at orlogskaptajn Pontoppidan kom med nye ordrer.

Tyskerne fik imidlertid det indtryk, at skibet var ved at stikke af mod Sverige, og indledte flere flyangreb. Ingen bomber ramte, men beskadigede alligevel skibet kraftigt. En døde af sine kvæstelser, mens yderligere fire besætningsmedlemmer blev såret under de voldsomme tyske bombeangreb.

Anden angrebsbølge besvarede Niels Juel, hvorefter skibet vendte stævnen ind mod fjorden igen. Tyskerne indstillede flyangrebene og Pontoppidan beordrede skibet til at ankre op ved Hundested.

Da Pontoppidan havde forladt skibet igen, besluttede skibschefen, kommandørkaptajn Carl Westermann, at sætte Niels Juel på grund i den vestlige del af Isefjorden.  Det skete kl. 10.48 med ca. 16 knobs fart ud for Annebjerggård Hovedgård, hvor museet i dag har til huse.

Åbningstider på Odsherreds museum

Åbningstider 2024

2. april – 23. juni
Mandag: Lukket
Tirsdag: Lukket
Onsdag: kl. 10.00-16.00
Torsdag: Lukket
Fredag: Lukket
Lørdag: kl. 10.00-16.00
Søndag: kl. 10.00-16.00

Særåbning:

Torsdag den 9. maj kl. 10.00-16.00
Fredag den 10. maj kl. 10.00-16.00

24. juni – 28. juni

Odsherreds Museum holder lukket, mens vi flytter til nye lokationer.
Åbningstider opdateres løbende

Søgning

Note: Danish only