Skælskør over Dalmose

Station FB

Historien om et sidespor

Særudstilling på Skælskør Bymuseum i 2023.

I udstillingen kan man se DSB-genstande fra lokalområdet, modeltog og modelbygninger samt fotos fra banestrækningens bygninger og medarbejdere.

I 1892 blev jernbanen fra Slagelse til Næstved indviet. Banen gik over Dalmose og herfra blev der anlagt en sidebane til Skælskør. På sidestrækningen fra Dalmose blev stationerne Tjæreby, Sønder Bjerge og Skælskør anlagt. Turen fra Skælskør til Dalmose varede dengang 25-30 minutter.

Banen transporterede passagerer, der arbejdede udenbys, eller som skulle på besøg eller på udflugt. Det første år var der ca.  51.000 rejsende gæster. Godsbanen fragtede varer – fx roer, øl, levende kyllinger, fisk, frugt og cikorie, men også stykgods med privat vasketøj.

Gradvist ændrede transportmønsteret sig. Rutebilsnettet blev udbygget og i 1933 kom tilmed De Danske Statsbaners Rutebiler. Efter krigen tog privatbilismen til. I 1950 blev persontransporten på sidebanen nedlagt, men godstransporten forblev aktiv frem til 1975. Banen Næstved-Slagelse blev nedlagt i 1971.

I nogle år fra 1978 var der veterantog på strækningen fra Skælskør Havn og lidt ud af sporet.

Sidebanen Dalmose – Skælskør er i dag asfalteret og indgår i det, der kaldes Fodsporet, som er en rekreativ sti, der følger den gamle bane fra Slagelse til Næstved med sidespor fra Dalmose til Skælskør.

Udstillingen er lavet af Skælskør Bymuseums frivillige medarbejdere og kan ses hele sommeren og efteråret.

Bemærk: Med mindre andet er nævnt, afholdes denne begivenhed på dansk

Priser
Kr. 0,-
01. jul 2023 - 31. dec 2023
Ongoing...

Sted

Skælskør Bymuseum
Skælskør Bymuseum
Algade 2, 4230 Skælskør

Arrangør

Skælskør Bymuseum
DEl
ANDRE ARRANGEMENTER OG UDSTILLINGER
No event found!

Søgning

Note: Danish only