LANDBRUGLAND

FB Landbrugland

Gå på opdagelse på museet og find den nyeste samtidskunst blandt de lokalhistoriske artefakter. Fra den 1. april – 2. december 2023 har Ringsted Museum og Arkiv indgået et nyt, spændende samarbejde med Ringsted Galleriet, som er et af Danmarks ældste, kunstnerdrevne udstillingssteder. 

Ringsted Galleriet og Ringsted Museum og Arkiv har en særlig relation til landbruget – og til hinanden, da Ringsted Galleriets lokaler tidligere har huset byens landbrugsmuseum. Det markeres med udstillingsprogrammet, LANDBRUGLAND 2023. Her vil museumsgæsten løbende finde nye, kunstneriske indslag, som både peger ind i den historiske museumssamling og det omkringliggende landskab. Mens Ringsted Galleriets skiftende udstillinger finder sted, vokser kunstsamlingen på Ringsted Museum og Arkiv:

”Serenade” (2023) af Jonas Kjeldgaard Sørensen

Video (6:50 min)

Serenade er en duet mellem en daglejer og godsejer spillet af kunstnerens alterego “Våbensliberen” og fåre-robotten “Broadcaster”. Med en ildevarslende ømhed følger vi den på en og samme tid forhistoriske og antropocæne skjald, daglejeren, når han rejser gennem mytologier og langs rangfuger ind i et science-fiction univers. 1700-tallets bondeoprør bliver i serenade-formatet til et lækkert pophit om magt og modmagt gennem alle tider. Værket er skabt med inspiration fra Ringsted Sommerspil og er en del af udstillingen, LANDBRUGLAND – 2. udstilling i rækken.

Vejen væk” (2020) af Michael Boelt Fischer

50 x 140 x 40 cm, XPSskum, beton, epoxyler, hår, maling, træ og lærred

I den havenisse-lignende figur mødes Storm P og tegneseriefiguren Gammelpot i en grotesk karikatur af “landevejens frie fugl” – den lykkelige fattige. Værket er en del af udstillingen, LANDBRUGLAND – 2. udstilling i rækken.

Det bliver mørkt om natten” (2023) af Kåre Frang

Vingeetagesten af brændt rødler, mørtel og spraymalet glasfiber

Et bondegårdsdyr med et tykt lag mørtel samt røde tagsten på ryg. Værket er en del af en serie dyr af glasfiber. Dyrene kan ses som forstørrede udgaver af plastiklegetøj til børn og fremstår nu på flere planer som en forvrænget version af sig selv. Værkserien udforsker vores forhold til naturen samt behov for at søge ly og beskyttelse mod dens kræfter. Værket er en del af gruppe-udstillingen, DIRT – 3. udstilling i rækken.

Jette Gejl, Dansk Landbrugs Logolandskab, 2023

Olie og benzin dunke, kasketter og skilte med forskellige logoer fra producenter til det historiske danske landbrug; historiske artefakter til cykler og el-skabe; video-interview fra TV Midtvest med kunstners forældre og tidligere indehavere af Landbrugsmuseet Skovbjerggaard (længde: 7:32 min).

Camilla Nørgård, Lar Bøgede, 2023

Asfalt, træ fra Humleore, sten fra mergelgrav, perlegrus, tørv, beton og genbrugsblomsterpapir fra kunstners mor.En lar var i den romerske religion en traditionel skytsgud for den jord, familien ejede. Laren blev dyrket ved ritualer, som blev afholdt ved skellet mellem ejendommene. Da Rom blev et bysamfund, flyttede laren ind i huset, og blev en husgud.

Siska Katrine Jørgensen Aksel (detalje), 2023

Svinefedt, korn, træ, gips, plast etc.

Hos Jørgensen er transformation et vigtigt omdrejningspunkt. Med afsæt i hjulet, som symbol og objekt, har Jørgensen skabt et relief fra svinefarmen Ørslevgård udenfor Ringsted. Her har Jørgensen foretaget en afstøbning af et traktorhjul on-site. Relieffet er støbt i korn og svinefedt. Jørgensen har valgt dette utraditionelle materiale som det bærende element for at pege på ’hvordan vores afgrøder og dyr presses ind i den maskinelle form’. Værket blev vist på udstillingen, DIRT på Ringsted Galleriet i foråret 2023. Efter endt udstilling blev værket ’parteret’ og skåret i mindre stykker, hvoraf et lille udvalg nu kan ses på Ringsted Museum og Arkiv.

Peter Kruse Larsen, Landskab fra Smidstrup Strand, 2018 / Landskab fra Skellerød, 2023

Olie på Lærred / Olie på Finér

4 5

Peter Kruse Larsen er en billedkunstner, der på insisterende vis har holdt sin interesse for naturen, kosmos og ikke mindst landskabet i hævd. Kruse Larsen er både traditionalist og avantgardist. På den ene side dyrkes de klassiske dyder som et godt malerisk håndværk ude i felten, der males dét, som Kruse Larsen opfatter, men hans malerbunde er utraditionelle og forhåndenværende materialer. Gamle gulvbrædder, forskaldnings – og loftsplader, hvad Kruse Larsen ellers har inden for rækkevidde, danner fundament for værket. Dette materiale greb og hans geswung udtrykker en næsten manisk van goghsk-skabertrang. Der skal males! Og det bliver der i den grad. Landskabs malerierne skabes i landskabet. Kruse Larsen maler dét han opfatter on-site ved sin ejendom på Bornholm. Smuk og melankolsk flimrende observation af her-og-nu.

Kruse Larsens praksis er ydmyghed og vildskab i en og samme figur!

Sofie Thorsen Skravering, 2023 (udstilling på Ringsted Galleriet)

’Skravering’ består af en gulvtegning, der tager form som et stort, linjeret papirark eller plovfurer på en mark. I det nøje optegnede system er en række skulpturer placeret. De er formet af store, sammenpressede fotografier med huller og linjer. Fotografierne er fastholdt af genstande, som består af lokale natursten og skinnende, røde reservedele til plove og andre markredskaber, der på forskellig vis relaterer til jord og bear­bejdning deraf.

Igennem den seneste tid har Thorsen fulgt det arkæologiske arbejde, som foretages i udkanten af Ringsted, hvor den nye bydel, Hulemarken skal bygges. De foldede fotografier afbilder, i 1:1 skala, nogle af de fund, som udgravningen hovedsageligt har resulteret i, nemlig stolpehuller fra jernalderhuse.

Udstillingsperioder:

Ringsted Galleriet

  1. udstilling: 05.03.2023 – 25.03.2023 Astrid Svangren
  2. udstilling: 09.04.2023 – 29.04.2023 Jonas Kjeldgaard Sørensen og Michael Boelt Fischer
  3. udstilling: 14.05.2023 – 03.06.2023 Siska Katrine Jørgensen, Søren Martinsen og Kåre Frang
  4. udstilling: 02.09.2023 – 23.09.2023 Camilla Nørgaard og Jette Gejl Kristensen
  5. udstilling: 08.10.2023 – 28.10.2023 Peter Kruse Larsen og Peter Højbjerg
  6. udstilling: 11.11.2023- 02.12.2023 Sofie Thorsen

Ringsted Museum og Arkiv

I perioden fra 1. april – 2. december 2023 tilføres den historiske samling løbende nye kunstværker i forbindelse med Ringsted Galleriets udstillingsprogram, LANDBRUGLAND. Kig efter skiltning på museum.

Åbningstider:

Ringsted Galleriet, Bøllingsvej 15, 4100 Ringsted

Åbent alle lørdage fra kl. 13.00 – 16.00 eller efter aftale

Ringsted Museum og Arkiv, Køgevej 41, 4100 Ringsted
Åbent tirsdag fra kl. 10.00 – 16.00 samt lørdag – søndag fra kl. 10.00 – 15.00

 Mere info:

ringstedgalleriet.dk / ringstedgalleriet.contact@gmail.com

Kontakt: Heidi Hove, tlf. 30428727 eller Morten K. Jacobsen tlf. 42201111

Bemærk: Med mindre andet er nævnt, afholdes denne begivenhed på dansk

Priser
Alm entré til Ringsted Museum
Kr. 30,-
08. apr 2023 - 02. dec 2023
Ongoing...

Sted

Ringsted Museum og Arkiv
Ringsted Museum og Arkiv
Køgevej 41, 4100 Ringsted

Other Locations

Ringsted Galleri
Bøllingsvej 15, 4100 Ringsted

Arrangør

Ringsted Museum og Arkiv

Other Organizers

Ringsted Galleri
DEl
ANDRE ARRANGEMENTER OG UDSTILLINGER
No event found!

Søgning

Note: Danish only