Fotoudstilling

FB Fotoudstilling Ringsted Bibliotek

Fra mark til fødevareindustri er en fotoudstilling på Ringsted Bibliotek, lavet af Ringsted Museum og Arkiv.

I midten af 1800-tallet fandtes ingen supermarkeder og ingen industri i Ringsted. På marken gik køer, grise og får. Der blev dyrket korn på marken og kål og kartofler i køkkenhaven. Og på gårdspladsen fandtes høns og ænder.

Fra 1880’erne kom andelsbevægelsen til Ringsted. Mælken kom på andelsmejeri, kornet kom til Ringsted Dampmølle, og dyrene blev slagtet på andelsslagterierne.

Grundidéen var, at den enkelte landmand solgte sine dyr, mælk eller korn til den lokale andelsvirksomhed. Man bidrog med det, man havde, og var sikret ensartet betaling. Omkostningerne til forarbejdningen reduceredes i takt med den industrielle ensartethed i andelsvirksomhederne. På den måde tjente den enkelte mere på sin produktion.

Flere købte nu mad i butikker, fx i andels-brugsforeninger (i dag Coop). Og når fødevareproduktionen var overgået fra hjemmeproduktion til industriproduktion, kunne flere tage arbejde i netop industrien. I 1880 oprettedes Ringsted Bryggeri, der i 1900 blev til Alliance Bryggeriet. I 1881-82 blev Ringsted Dampmølle opført, og i 1896 kom Ringsted Andels Svineslagteri til. I dag hedder virksomheden Danish Crown.

Senere kom den industri, der var afledt af de første fødevareindustrier. I 1936 åbnede KAMBAS (Kødfoderfabrikken Sjælland), der aftog restprodukter fra slagterierne. I 1947 åbnede Ringsted Fjerfabrik (Ringsted Dun), der forarbejdede dun fra Ringsted Andelsfjerkræslagteri. Mens Ringsted Fjerkræ Konservesfabrik (1937) samt Andelsosteriet Sjælland (1950) sørgede for at forlænge fødevarernes holdbarhed.

Læs artiklen i Lokalbladet Ringsted

Udstillingen kan ses frem til starten af marts 2023 på Ringsted Bibliotek i åbningstiden.

Bemærk: Med mindre andet er nævnt, afholdes denne begivenhed på dansk

Priser
Gratis
Kr. 0,-
16. jan 2023 - 05. mar 2023
Expired!

Sted

Ringsted Bibliotek
Tværallé 1-3, 4100 Ringsted

Arrangør

Ringsted Museum og Arkiv
DEl
ANDRE ARRANGEMENTER OG UDSTILLINGER
No event found!

Søgning

Note: Danish only